Lustrumeditie van het Certamen Septentrionale op de Lindenborg

Certamen Septentrionale

 

Voor wie het nog niet weet: dit is de titel van onze jaarlijkse “Noordelijke vertaalwedstrijd” Grieks en Latijn voor bovenbouwgymnasiasten uit de drie Noordelijke provincies, in de gaten gehouden door Boreas, de god van de Noordenwind. De Lindenborg volhardt in gastvrijheid, ook bij deze editie waar Griekse accenten waren terug te vinden in het eten, de kleuren in de aula en het dansen van de sirtaki. Een serieuze en tegelijk een dolle boel was het dus op 24 februari, een dag die meteen al mooi begon: bij aankomst op school zag ik twee roodborstjes bij het fietsenhok, gezellig pikkend in elkaars verenpakjes. Lente, mensen!

 

NNT en vertalen

Al snel vulde zich de aula met maar liefst 93 vijfde- en zesdeklassers en 35 collega’s, die op zeker moment allemaal keurig klaar zaten voor een feestelijke openingsact van het Noord Nederlands Toneel: een impressie van hun nieuwe voorstelling “Borgen”. Daarna allemaal aan het werk! Hoogleraren prof. dr. Annette Harder voor Grieks en prof. dr. Ruurd Nauta voor Latijn waren er onder aansturing van dr. Remco Regtuit opnieuw in geslaagd een geschikte tekst te vinden en leidden deze zelf in voor het front van de bloem der natie die in de gymzaal in gespannen afwachting aanhoorde. Voor Grieks moest een pars uit Euripides (“Kinderen van Heracles 407-424) vertaald worden en voor Latijn stond een stuk uit Seneca op het menu (“Suasoriae 6.17). Voldoende voor twee klokuren kraken van hersenen, knagen op pennen, bestuderen van plafondlampen en bladeren in woordenboeken.

 

Eten, dansen en pubquiz

Na de arbeid even zoet rusten en smikkelen van een Griekse lunch met alles erop en eraan. Om het verteringsproces te bevorderen ging er aansluitend op sokken in de gymzaal gedanst worden onder leiding van gymdocent Ans Klarenbeek. De opzwepende en steeds versnellende sirtaki-muziek zorgde voor – zacht gezegd – onregelmatig danswerk en uitglijdende voeten. Geen gewonden te betreuren, gelukkig. Wel een enorme partij plezier! Aansluitend de pubquiz voor schoolteams om de cultuurkennis te testen. Ont- en inspannend, hilarisch en ernstig tegelijk en met een gezonde competitiedrang bij allen.

 

Programma voor docenten

Parallel aan het leerlingenprogramma hadden de collega’s in de ochtend een workshop Latijn en in de middag een symposium over de integratie van klassieke talen en cultuur en hoe de diverse scholen en individuen dat aanpakten. Een hele grote groep collega’s trok zich echter terug voor een middagje stevig strepen in de producten van de bijna-studenten. Al die 93 exemplaren moeten immers correct nagekeken worden? Een kolossale klus die elk jaar het stoom uit de oren doet slaan van de correctoren. Maar ze zijn er opnieuw in geslaagd alles af te hebben rond 16.00 uur. Complimenten!

 

Prijsuitreiking

De pubquiz is puur plezier en had ludieke prijzen: van triplex een goudgespoten appeltje (1e prijs), een zilvergespoten banaan (2e prijs) en een bronsgespoten ei (3e prijs). Leuk voor de schoolvitrines. De volgende groepen gingen ermee aan de haal:

  1. Een combiteam van het Maartenscollege in Haren en het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen
  2. De club “frigidissimi sumus”, bij wie ik helaas de schoolnaam niet noteerde…
  3. Elles’ Angels, van de Lindenborg in Leek

 

Voor de vertaalwedstrijd hebben we met ingang van dit jaar nieuwe prijzen. Tot nu toe ontvingen de winnaars o.a. een boekenbon, dit jaar is er door kunstenares Marjolein Zijlstra een echt bronzen beeldje ontworpen met een boekrol, een stilus en een amfora en in het brons de tekst “aere perennius” gekerfd (duurzamer dan brons). We hopen en verwachten dat de winnaars er een leven lang plezier van hebben. Allen van harte gefeliciteerd!

 

Winnaars Grieks:

  1. Sven Smeman van het Singelland College in Drachten
  2. Martin Bourgonje van het Stedelijk Gymnasium in Leeuwarden
  3. Tessa Duk van het Roelof van Echten College in Hoogeveen

 

Winnaars Latijn:

  1. Jelmar de Vries van het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen
  2. Koen Wortelboer van het Praedinius Gymnasium in Groningen
  3. Klazien de Vries van het Gomarus College in Groningen

 

We kijken terug op een prachtige dag met een geweldige sfeer en vol leerzame en ontspannende momenten. Volgend jaar weer! Het Certamen Septentrionale wordt gesponsord door de Vereniging Classici Nederland, de Vereniging Vrienden van het Gymnasium, Addisco Onderwijs (voor actief Latijn & Grieks), door de uitgeverijen Primavera Pers, Eisma, Hermaion en Staal & Roeland, door reisorganisatie Labrys, door de Lindenborg en door eetcafé Land van Kokanje in Groningen.

 

Namens de CertamenCommissie,

Anneke de Vries

begin van de dag 1 correctie 1 correctie 2 correctie 4 correctie 6 dansen 1 pubquiz 1 pubquiztellers pubquizwinnaars vertalen 4 vertalen 6 vertalen 7 winnaars Grieks 2 winnaars Latijn