Team van Haagse gymnasiaste wint 1000 euro in Franse radio quiz

Op donderdag 19 maart jl. namen elf leerlingen deel aan de opname van het Franse radioprogramma ‘Le jeu des 1000 euro’ bij de Alliance Française. Dit is een van de oudste radioprogramma’s in Frankrijk (begonnen als Cent mille francs par jour en sinds 1958 zes dagen per week uitgezonden op France Inter).
Het spel bestaat uit een serie vragen op het gebied van cultuur aan een team van twee kandidaten. Deze kunnen hiermee een geldbedrag behalen van uiteindelijk 1000 euro, wat de twee genoemde leerlingen ook lukte.

Sophie Vlaar, leerlinge van het Gymnasium Haganum te Den Haag en Antoine Godart, leerling van het Lycée Français Vincent van Gogh kwamen als beste uit de selectieronde. Als team beantwoordden zij de vragen uit de categorie ‘Wit, blauw en rood’ zonder problemen. Hiermee wonnen zij alvast € 150. Van de mogelijkheid om op dat moment te stoppen met hun deelname, zodat zij naar huis konden met elk € 75 maakten zij geen gebruik: zij gingen door voor ‘Banco’: een vraag waarop een prijzengeld van € 500 stond.

De Franse presentator Nicolas Stoufflet bespeelde het honderd koppige publiek en voerde de spanning hoog op. Ook deze vraag werd goed geantwoord door Sophie en Antoine. En ook nu kozen zij ervoor om door te gaan voor de ‘Super’-ronde: een vraag waarbij voor het goede antwoord € 1000 kon worden verdiend. Na enig overleg werd ook deze vraag goed beantwoord. De twee winnaars werden luid bejubeld en ontvingen naast het geldbedrag een grote stapel Franse boeken en naslagwerken.

De uitzending wordt woensdag 8 april uitgezonden op Radio France Inter om 12.45 uur. Na 8 april is de uitzending op internet te beluisteren via http://www.franceinter.fr/reecouter-diffusions/434567.