Algemene Ledenvergadering 2022

ALGEMENE LEDENVERGADERING 2022
Thema “Paus Adrianus VI en de vroegmoderne tijd”.

Uitnodiging

De Vereniging Vrienden van het Gymnasium nodigt u uit tot het bijwonen van de Algemene Ledenvergadering 2022.

Datum: Zaterdag 3 september 2022;
Tijd: 11:00 – 16:45 uur
Locatie: Grachtenzaal van het Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38 3512 PH Utrecht.

Programma

11.00 Inloop met koffie en thee
11.30 Algemene ledenvergadering
12.30 Lunch
13.45 Start middagprogramma met als thema: ‘Enkele aspecten van Homeros’ Troje’
14.00 Lezing door dr. Ernst van den Hemel, senior onderzoeker bij de KNAW:

Plat én verheven? Religie en ‘populaire cultuur’ in de vroegmoderne tijd”.

Er bestaat een neiging om hedendaagse opvattingen over religie te projecteren op het verleden. Wanneer we kijken naar grote figuren uit de vroegmoderne tijd, of het nu gaat over Calvijn, Luther of paus Adrianus, richten we ons vaak op de grote, intellectuele zaken en maken we onderscheid tussen verheven zaken en bijzaken. Toch waren in de vroege zestiende eeuw de scheidslijnen tussen zaak en bijzaak, tussen ernst en ‘populaire’ cultuur niet altijd duidelijk of vanzelfsprekend. Door beter te begrijpen hoe vermeende hoog- en laagcultuur elkaar beïnvloedden krijgen we beter zicht op belangrijke ontwikkelingen in het verleden en in wat voor wereld deze ontwikkelingen plaatsvonden.
Aan de hand van een aantal voorbeelden uit muziek, beeldende kunst en theater wordt in deze lezing verkend wat de meerwaarde is van het meenemen van (ogenschijnlijk) lagere vormen van vermaak bij ons begrip van het verleden.

14.30 Pauze
14.45 Bezoek aan detentoonstelling ‘Paus Adrianus VI – wereldleider uit Utrecht’
15.45 Borrel
16.45 Afsluiting

Bereikbaarheid

Het Museum Catharijneconvent ligt ongeveer 18 minuten lopen van Centraal Station Utrecht. Of bus 2 (ringlijn Museumkwartier) vanaf perron A2 aan de centrumzijde van Utrecht Centraal Station. Vanaf Parkeergarage Springweg is het 10 minuten lopen.

U kunt ook gebruik maken van P+R. Voor € 5,00 kunt u een hele dag op een P+R-locatie parkeren en met het OV heen en weer naar het centrum reizen. . 

Kosten

Deelname aan deze dag is voor leden van de Vrienden van het Gymnasium (en eventueel hun partner) kosteloos. Van overige Introducé(e)s wordt een bijdrage in de kosten gevraagd, tenzij ze lid worden. Vergeet u uw museumjaarkaart niet?

Opgeven kan via een mail naar info@gymnasiumnu.nl